Det började som en galen idé till en julklapp för snart tio år sedan.

Ola Niklasson hade köpt en loppistavla för ramens skull och när han skulle göra sig av med själva målningen fick han plötsligt för sig att själv ta fram penseln och modifiera konstverket lite.

– Det var ett strandmotiv med två pinnar som stack upp och jag tyckte pinnarna skulle bli utmärkta ben till en and, så jag målade dit en jättelik and och en solnedgång med ett stekt ägg, säger han.

Artikelbild

| Ola köper upp gamla loppistavlor och sätter sedan sin egen touch på dem. Här har han målat dit Frankenstein på en av tavlorna och den gråtande pojken har fått en Arsenalhalsduk kring halsen.

Sedan dess har han gjort det till sin grej att hotta upp gamla tavlor.

Han köper in tavlor från loppisar, som annars riskerar att kasseras, och ger dem nytt liv genom att sätta sin egen touch på dem.

– Det är ett samarbete mellan mig och originalkonstnären, på mina villkor. Jag utgår från originalet och försöker sedan att i en liknande stil ge tavlan det där lilla extra som det känns som att den saknar. Ofta blir det absurt, lite surrealistiskt eller helt enkelt bara kul, säger Ola.

Han hämtar inspiration från dagens populärkultur och har bland annat använt sig av karaktärer från Star Wars, Super Mario och Sagan om ringen till sina tavlor.

Artikelbild

| Niklasson gillar när det händer något utanför ramen också. Här har han knutit fast en sked till tavlan och målat dit tjuvar som stjäl bordssilvret.

Resultatet är minst sagt fascinerade.

Det är tavlor som sticker ut och humorn har en central roll i det hela.

Artikelbild

| Grindslanten, fast med Sagan om ringen-tema.

– Den är jätteviktig. Det här är inte seriös konst. Jag har jätteroligt när jag gör det och jag hoppas att de som tittar på det tycker att det är roligt. Sen är titlarna viktiga också, de ska lyfta tavlan och ge en extra tvist. Jag tycker det är väldigt roligt att jobba med populärkulturella referenser men sätta in dem i ett annat sammanhang. Göra det vardagligt.

Ola arbetar till vardags som bild- och medialärare. Han har ett stort konstintresse och tycker verkligen om att skapa.

I november förra året var han med i Musikhjälpen och målade en tavla live i buren. Tidigare i våras ställde han ut sina verk på en utställning i Stockholm och nu i sommar ställer han ut i Galleri Rådhuset som en del i blandArts utställning. Den här veckan ställer han även ut i Lilla Galleriet.

– Det är fruktansvärt roligt att ställa ut. Om folk inte vet vad jag gör så brukar det vara ett väldigt förvirrat för det är som att komma in på ett loppis tills man börjar ser att det finns andra saker att upptäcka här, säger han.