Johan Dalene, ung stjärnviolinist från Norrköping, är den här säsongen Artist in residence hos Norrköpings Symfoniorkester.

På lördag, den 17 november, framträder han med den amerikanske tonsättaren Samuel Barbers virtuosa violinkonsert.

Musiken skrevs under brinnande världskrig och är en reaktion med drömmar om en fredlig samexistens.

Konserten inleds med Anna Thorvaldsdottirs orkesterverk Aereality, vilket 2011 blev utsett till Årets komposition på Island.

Mats Larsson Gothes The Apotheosis of the dance är ett kort stycke som är en musikalisk kommentar till Beethovens sjunde symfoni, vilket är det verk som avslutar hela konserten.

Dirigent är Daniel Blendulf, en av Skandinaviens mest respekterade dirigenter med engagemang över hela Europa och USA. Blendulf är chefdirigent och konstnärlig rådgivare för Dalasinfoniettan.

Före konserten blir det en introduktion med Stig Jacobsson.

Det är långt ifrån första gången som den nu 18-årige Johan Dalene framträder med Norrköpings Symfoniorkester. Redan som sjuåring gjorde Johan Dalene debut med orkestern.

Han är idag en internationell solist som vunnit flera internationella tävlingar. Senare under säsongen kommer han att spela in Barbers och Tjajkovskijs violinkonserter med SON.

Artist in residence betyder att Dalene knyts till SON med flera konserter under säsongen, i lite olika roller, vid en kammarkonsert med musiker ur SON, som solist nu på lördag och i Brahms dubbelkonsert med cellisten Torleif Thedéen i vår.