Det är fjärde året som Norrköpings symfoniorkester (SON) anordnar en konsert för nyanlända som kanske inte behärskar språket perfekt ännu. För detta tillfälle har man fem programvärdar som förutom svenska och engelska talar arabiska, somaliska, tigrinja och dari. Kvart i två på tisdagseftermiddagen är foajén tjock med folk som är på väg in i själva De Geerhallen.

– Det är 1100 personer anmälda, det här är populärt och vi upplever att det finns ett väldigt stort intresse för de här konserterna, berättar producenten Kristina Holm Danielsson.

– Vi samarbetar med SFI och Portalen om det här och så bjuder kommunen på fikat efteråt.

Artikelbild

| Hela 60 elever plus personal (Susanne Ivarsson till vänster i bild) kom från Marieborgs folkhögskola

Tanken bakom dessa konserter är att man vill tillgängliggöra SON:s verksamhet för fler.

– Orkestern är till för alla så därför bjuder vi in från olika håll och tar alltså också in programvärdar som berättar om konserten på några av de vanligaste språken för våra nya svenskar, säger Kristina Holm Danielsson som tillägger att man också besökt Portalen och SFI för att berätta om orkestern och de olika instrumenten.

I trängseln i foajén hittar vi Susanne Ivarsson från Marieborgs folkhögskola som är på plats med flera klasser.

– Ja, det är tredje året vi går på de här konserterna och den här gången är vi här med ett 60-tal elever, berättar Susanne Ivarsson som tycker att det här är ett bra initiativ.

Artikelbild

| Kristina Holm Danielsson, producent.

– Det uppskattas av våra elever och det händer att vi går på öppna repetitioner ibland också. Det är ju också så att det här ger en möjlighet för de som kanske inte har råd att gå på konsert i vanliga fall så det är jättebra.

Så ringer klockan och konsertsalen fylls på allt mer, det är inte ofta man ser en såpass välfylld konsertsal på Louis De Geer.

Artikelbild

| Programvärdarna presenterade konserten på sex olika språk.

– Ja, det är jätteroligt! Det brukar alltid vara så här mycket folk på de här konserterna så det här är populärt, säger Kristina Holm Danielsson medan hon hjälper folk tillrätta så att alla som kommit ska hitta en plats.

Så startar konserten med Jolivets solostycke för trumpet "Air de bravoure" framfört av Elias Svanberg. Därpå presenterar de fem programvärdarna sig och konserten på sina respektive språk. Publiken är med på noterna och applåderna ekar efter att en stråkensemble framfört Mozarts "Eine kleine nachtmusik" – så fortsätter den så publikdragande konserten genom eftermiddagen med musik av Hugo Alfvén, Nobin, Kodály samt Holst och efteråt blir det fika för alla i foajén.

Artikelbild

Dirigent var Christoffer Nobin.