Det går bra för biografen Cnema för närvarande. Vid en ceremoni under Barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö på fredagskvällen tilldelades Cnema utmärkelsen Årets Barnbio 2017 – utdelat av Biografcentralen. I motiveringen står bland annat: "Med för Sverige innovativa verksamheter som Kompisbio, Systerbio och Film makes friends skapar Cnema ovärderliga mötesplatser för männikor från olika bakgrunder".

– Vi har medvetet satsat på barn- och ungdomskultur och det är fantastiskt att det uppmärksammas och ger resultat. Kommunens ambition är att vara en ledande kulturstad och här är film och media viktiga pusselbitar, kommenterade Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Man får alltså priset för sitt arbete med barn och ungas eget skapande och att man visat bra barnfilm som det står i ett pressmeddelande från kommunen.Enligt uppgift var det i år rekordmånga nomineringar från publiken: över 320 personer hade nominerat 22 favoritbiografer, förutom Cnema fick Centrumbiografen i Ronneby samt Bio Rio i Stockholm flest nomineringar.

– Det är mycket glädjande att Cnema prisas för sitt viktiga och nyskapande arbete med barn och unga, Just kombinationen att du som ung kan se, prata och skapa film under ett tak är vi väldigt stolta över att ha, säger Elsmari Juhlin, kultur- och fritidschef, Norrköpings kommun.

Priset består av ett diplom samt 15 000 kronor som kan användas för en studieresa ut i Europa för inspiration och nya nätverk. Dessutom arrangeras varje år en barnbiokonferens på den vinnande biografen.

– Vi är väldigt glada över priset och delar det med alla som jobbar på Cnema med visningar, pedagogik och produktion, Samtidigt skulle vi vilja tacka vår publik som både nominerat oss och kommer på barnfilmer, kompisbio för nyanlända och gymnasielever, är med i unga filmverkstan eller möter oss i klassrummen, säger Johan Karlsson, enhetschef för Cnema.