TV-krönika Precis när jag trodde att jag förstod så hände det nåt nytt som vred till historien. Igen. Castle rock är verkligen veckans höjdpunkt.

Det är inte ofta nuförtiden då tablå-tv är riktigt relevant. Det är sport och nyhetshändelser som får oss att samlas framför tv:n och bara då vet vi att det inte går att fuska med att spola framåt, ingen kan spoilra, allt händer på riktigt. Valvakorna är en sån sak. Lokala nyheter och valvakan i SVT toppade tittartoppen i söndags. Och nedåt på topplistan är det nyheter, TV4:s valvaka och mer lokala nyheter som figurerar. När det händer, när det gäller, är det tv:n vi samlas kring. Över en halv miljon fler såg lokala nyheter i söndags jämfört med söndagen innan. Imponerande.

Jag försökte se första avsnittet av ”Mayans MC” häromdagen men tyvärr fick jag rätt i mina farhågor. Det var mest mer av det som jag tyckte var tråkigast i ”Sons of Anarchy”, pangpang och drogförpackande. Ingen av karaktärerna fångade mitt intresse.

För den som ständigt spanar lokala ansikten i rutan kan man konstatera att ”Hela Sverige bakar” (TV4) har en deltagare från Norrköping i år. 31-åriga Cecilia Almgren är en av de som tävlar om att bli årets hemmabagare. Nästa tisdag börjar årets säsong.

Jim Carreys senaste projekt är inte helt lättsmält. I tv-serien ”Kidding” spelar han en barntv-värd som går igenom ett sorgearbete och vill prata om döden med barn i tv. Det får han inte för sin producent (och tillika pappa). Här spelar Jim Carrey en mycket mörkare roll än vad man är van att se honom i. Första avsnittet var väl inte fantastiskt men jag tror att det kan ta sig.

Veckans höjdpunkt för mig är när det kommit ett nytt avsnitt av ”Castle Rock”. Säsongens sista avsnitt släpptes igår. Förra veckans avsnitt fick mig att formulera teorin om att det rör sig om parallella universum där väggen emellan på något sätt gått sönder. Fler är inne på samma idé på olika forum på nätet. På nån plats där i skogen är ”väggen” så tunn att vissa utvalda kan höra den andra sidan. När lilla adopterade Henry Deaver försvann så kom han igenom på den andra sidan, som ligger 27 år före. När han efter att ha suttit i en bur där rymde på slutet och den andra Henry Deaver följde efter honom kom de båda igenom på den sida vi först känner till. Nu var det den andra Henry Deavers tur att bli inspärrad. Och om det är så att jag (och en massa andra fans) har rätt så kanske det också förklarar en massa annat skumt som hänt i Castle Rock.

Men så kom sista avsnittet igår. Och teorin verkade hålla upp till en punkt och nu vet jag inte vad jag ska tro igen. Och här slutar ju den historien. Nästa säsong kommer ha någon annan i fokus och med största sannolikhet Jackie Torrance. Det betyder att jag måste läsa ”Varsel” som ”The Shining” bygger på innan nästa säsong så att jag har hela bakgrunden klar för mig. Eller åtminstone se om den tv-serie Stephen King själv producerade (eftersom han var missnöjd med Kubricks tolkning) som heter ”Stephen King’s The Shining”.