I oktober kunde en stor mängd människor iklädda gammaldags kläder ses i industrilandskapet i Norrköping – det handlade om en tagning till dokudramat "Moa Martinson, landsmodern" som den prisade filmaren Maj Wechselmann står bakom. Den gången lyckades man få ihop 227 statister i tidstypiska kläder genom ett upprop i media, bland teatergrupper samt på andra sätt.

Nu finns planer på ytterligare en masscen som slår den förra med råge om det slår in. På torsdagen är filmaren Maj Wechselmann i Norrköping för att möta medarbetare och andra och planera inför en storslagen scen som ska spelas in på självaste nyårsafton.

– Vi siktar på 1000 statister och så får vi se var det landar, säger Maj Wechselmann under en paus i ABF-huset vid Skvallertorget och poängterar att denna gång söker man både kvinnor och män men lägsta åldern är 12 år – det får gärna vara par.

Artikelbild

| Tagning. Från inspelningen i oktober i industrilandskapet.

Det är en speciell textpassus från romanen "Mor gifter sig" som ligger till grund för scenen som utspelar sig nyårsafton 1899: ”När vi ätit vår gröt så säger mor: Nu skall du vara en snäll flicka och gå lägga dig, far och jag skall gå in till stan och vänta in det nya århundrade. Jag var mycket spänd på det nya århundrade, men jag hade inga skor. I huset där fem familjer bodde, blev det under kvällen så underligt tyst. Föräldrarna hade travat iväg och ungarna låg hemma utan kappor eller skor…”

När det handlar om så många statister är klädseln en sak som måste ordnas på ett något så när enkelt sätt.

– Vi tänker oss att det går att tråckla en cape med huva på vindjackor samt ha lång kjol. För herrarna är det hög hatt som gäller och det kommer att finnas lösningar. Jag ska träffa kostymören Agneta Skarp i eftermiddag och hon är ovärderlig i det här arbetet med sin erfarenhet och sina kontakter, säger Maj Wechselmann som tillägger att färgerna på kläderna spelar mindre roll eftersom scenen ska vara svartvit i filmen.

– Vi ska filma med drönare för att få överblicken så det är inte lika noga i de enskilda smådetaljerna denna gång.

Det kommer också ett antal personer med mer utarbetade kostymer som ska synas i förgrunden.

– Jag träffade på två damer som var klädda i kläder från rätt tidsperiod på Djurgården av en ren slump och pratade med dom; nu ska de tillsammans med en hel grupp likasinnade åka ner till Norrköping och delta i tagningen på nyårsafton, berättar Maj Wechselmann som tycker att det blivit väl många lyckliga tillfälligheter på sista tiden:

– Saker ramlar liksom på plats i Moa-filmen, det är nästan som om hon drar i trådarna däruppe.

Hon skildrar en tid av omvandlingar, både när det gäller köns- och klasskamp – denna period har också uppmärksammats i en framgångsrik tv-serie.

– "Fröken Frimans krig" har blivit väldigt populärt, de här liberala kvinnorna som skildras tog en massa smällar och var modiga men jag frågar mig: vem lyfte fram pigorna? Varför emigrerade så många av dem till Amerika?, frågar Maj Wechselmann retoriskt.

– Det är det viktigaste med Moa, hon skildrade dessa kvinnor och deras situation. Det är också underbart att Moa lever så starkt i den här länsdelen – det är så många som varit intresserade och deltagit. När vi var här och filmade förra gången hade 80 av statisterna ordnat kläderna själva, det är fantastiskt.

Anvarig för statisterna är precis som förra gången Carina Perenkranz som föredrar att man hör av sig via mejl eller Facebook om man är intresserad att delta eller vill ha närmare information om klädsel och andra detaljer.

011-200 472