Vi måste värna den svenska kulturen

I takt med lättnader i restriktioner kring pandemin ökar oron hos många flickor och unga kvinnor i Sverige. Föreningar som finns för att skydda dem larmar om en ökning av tvångsgifte, barnäktenskap och könsstympning.

"Organisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) vittnar om hur flickor återigen luras och tvingas ut ur landet, gifts bort under tvång, utsetts för psykisk, fysisk och sexuell misshandel."

"Organisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) vittnar om hur flickor återigen luras och tvingas ut ur landet, gifts bort under tvång, utsetts för psykisk, fysisk och sexuell misshandel."

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2021-08-11 09:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Organisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) vittnar om hur flickor återigen luras och tvingas ut ur landet, gifts bort under tvång, utsetts för psykisk, fysisk och sexuell misshandel. Allt fler flickor anar och söker hjälp att skyddas mot föräldrarnas planer. Vad händer? Socialtjänsten pratar med föräldrar och flickan kontrolleras ännu hårdare av släktingar? Att socialtjänsten sedan 2020 får utfärda utreseförbud hjälper föga när flickorna redan är ute ur landet och vädjar till svenska föreningar att bli hjälpta tillbaka till Sverige. Enligt UD är möjligheterna att få hem dem små.

Hur bör då Sverige agera mot religiöst- och kulturellt förtryck? Ska föräldrar som kränker barns mänskliga fri- och rättigheter, som bryter mot Sveriges lagar få medborgarskap i demokratiska Sverige? Är straffskalan om ett av barnen saknas på återresan tillräckligt avskräckande?

Föräldrarna tar flickornas pass så att de inte kan fly sitt fruktansvärda öde. Hur kan det vara kontroversiellt i Sverige att önska en lag som kan återta medborgarskap vid dubbla om vuxna begår grova brott mot barn?

Flickorna som GAPF kommit i kontakt med under 2021 vittnar om att de förs bort för att de inte följer familjens normer för hur de ska bete sig. För att de vägrar bära slöja, för att de önskar välja pojk- eller flickvän själva?

Förtrycket innebär kontroll och manipulation och utövas av såväl män som kvinnor för att upprätthålla ”släktens heder”. Vi måste bli betydligt tuffare mot föräldrar som vägrar följa landets lagar och regler. Det är ovärdigt ett land som har en lång tradition av jämställdhet mellan könen att unga kvinnor ser döden som enda utvägen.

De politiker och personer inom media som villkorslöst vurmar för det multikulturella är farliga.

Hur vore det om kvinnors-, barns-, funktionsnedsattas- och homosexuellas rättigheter prioriterades framför religiös- och kulturell tillämpning?

Den 13-åriga flickan som blev lurad av sin mamma och giftes bort med en äldre man hoppades att Sverige skulle hjälpa henne att slippa bära slöja och vara gift. Hon vittnar om psykisk misshandel och ständig övervakning. Hon har skrivit om sitt liv som bortgift: Den ofrivilliga bruden.

Vi måste värna svensk kultur. Svensk kultur är motpolen till den sk hederskulturen med barnbrudar, balkongflickor, könsstympningar. Den svenska kulturen, med stark individualism, värnar alla människors fri- och rättigheter.

De som bor i Sverige måste känna ansvar för sitt liv och framtid. Samhället erbjuder rättigheter, friheter och möjligheter. Alla behöver ha svenska språkkunskaper, göra sig anställningsbara och följa landets demokratiska lagar. Politiker måste säkerställa att inga religiösa eller kulturella särbehandlingar ges kryphål i systemen. Sverige ska hjälpa kvinnor ur förtrycket, inte tillåta att förtrycket växer.

Sverige kan både värna det fina mångfaldsrika: de influenser från världens alla hörn som går hand i hand med sekulärt demokratiskt arv och samtidigt ställa betydligt tuffare krav på sina invånare. De som vill leva och åtnjuta den svenska välfärden måste klippa banden med de religiösa och kulturella normer som omöjliggör alla människors mänskliga fri- och rättigheter. Den svenska kulturen måste försvaras, hur ser framtiden i Sverige ut annars?

Läs mer om