Vi ska inte leva med korkade följder av ogenomtänkta beslut

Brukar du ta med dig en förpackning mjölk på din utflykt till stranden, slänga den lilla plastkorken men ta med dig den tomma förpackningen för återvinning?

Det är knappast mjölkförpackningarnas plastkorkar som folk kastar ute på badstränderna. Korkade beslut kan undvikas om svenskarna i EU är mer på alerten. Det anser dagens debattör som är kandidat i valet till EU-parlamentet för partiet Medborgerlig Samling.

Det är knappast mjölkförpackningarnas plastkorkar som folk kastar ute på badstränderna. Korkade beslut kan undvikas om svenskarna i EU är mer på alerten. Det anser dagens debattör som är kandidat i valet till EU-parlamentet för partiet Medborgerlig Samling.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2024-04-26 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Knappast, för så gör ingen. Och ingen har heller påstått någon skulle göra något sådant, men det är ändå den slutsats som dras av ett EU-direktiv om engångsförpackningar av plast och hur det genomförts i Sverige.
Avsikten med EU-direktivet är uttryckligen att komma åt nedskräpningen av stränder. Mycket riktigt konstateras det att det får blir ett slut med det ohyfsade slängandet av löstagbara plastkorkar i naturen, men direktivet nämner ingenstans, inte ens i förbifarten, att mjölkförpackningarna i våra kylskåp skulle vara en del av problemet. 

Däremot brukar läskflaskor som slängs på stranden och som kan pantas förr eller senare komma till rätta, medan korken blir kvar på stranden. Ur detta dras sedan slutsatsen att vi inte längre ska kunna ha löstagbara plastkorkar på mjölkförpackningarna... 
Ett EU-direktiv är en ramlag som varje medlemsland lagstiftar separat om. Huvudsaken är att man håller sig inom direktivets ramar. Det här betyder att lagstiftningen kan se lite olika ut i EU:s medlemsländer trots att den har samma direktiv som grund. I fallet med plastkorkarna står det entydigt att man är ute efter korkar som folk lämnar efter sig på stränder. 


Den typ av praktiska mjölkförpackningar som är mycket vanliga i Sverige finns inte överallt i EU, så EU-kommissionen har antagligen inte ens kommit att tänka på att formulera sig på ett sådant sätt att de svenska mjölkförpackningarna skulle hållas utanför. Det är alltså inte av illvilja eller för att försvåra vardagslivet för oss som EU-kommissionen lade fram sitt direktiv, utan det var i okunskap om förhållandena. 

Direktivet har därefter godkänts av EU-parlamentet och medlemsländernas regeringar utan skarpa svenska reaktioner. Klart att man ska vara beredd att kompromissa när situationen så kräver, men denna gång fanns inga krav på våra mjölkförpackningar överhuvudtaget. Antagligen har alla blivit överraskade. 


De svenska representanterna i såväl EU-parlamentet som i regeringarnas förhandlingar borde säga ifrån redan i ett tidigt skede om någon skrivelse ser ut att få oönskade konsekvenser, eftersom bara de svenska representanterna vet hur verkligheten ser ut i Sverige. Det gäller att öppna munnen så att man efteråt inte behöver svälja mjölken tillsammans med läsken. 
Medborgerlig Samling kommer använda sin röst i EU-parlamentet till att motverka att vi får leva med korkade följder av ogenomtänkta beslut.