Var gÄr Kristerssons röda linje i klimatpolitiken?

Efter valet pÄ söndag kan Sverige fÄ en ny högerkonservativ regering ledd av Ulf Kristersson (M). Det har hittills inte kommit nÄgra tydliga besked om hur stort inflytande SD kommer ha i en sÄdan regering.

Erica NÄdin stÀller tillsammans med Alexander Winge frÄgor om moderaternas klimatpolitiska samarbete med SD.

Erica NÄdin stÀller tillsammans med Alexander Winge frÄgor om moderaternas klimatpolitiska samarbete med SD.

Foto: Lotta WillsÀter

Debatt2022-09-06 09:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Men det rĂ„der inga tvivel om att Ulf Kristerssons dörr till Sverigedemokraterna inte lĂ€ngre Ă€n stĂ€ngd likt den var i valet 2018. Det Ă€r orovĂ€ckande eftersom Sverigedemokraterna inte tar klimatkrisen pĂ„ allvar. Vi socialdemokrater kommer aldrig att samarbeta med det parti i Sveriges riksdag som har rötter i rasistiska rörelser. Var gĂ„r Kristerssons röda linje i klimatfrĂ„gan? 

Sverigedemokraterna Ă€r det enda av riksdagens Ă„tta partier som inte stĂ„r bakom Sveriges nationella klimatmĂ„l om att nĂ„ noll nettoutslĂ€pp av koldioxid senast Ă„r 2045. Partiet gĂ„r alltsĂ„ emot Parisavtalet som 194 av vĂ€rldens lĂ€nder undertecknat. Sverigedemokraterna stĂ„r inte heller bakom den svenska klimatlagen som binder alla kommande regeringar att arbeta efter de uppsatta klimatmĂ„len, betyder det att SD kommer strunta i den lagen om partiet hamnar i regeringsstĂ€llning? Dessutom motsĂ€tter sig partiet statliga subventioner till förnyelsebara energikĂ€llor och menar i stĂ€llet att kĂ€rnkraft Ă€r den enda lösningen pĂ„ energifrĂ„gan, som inte Ă€r en förnybar energikĂ€lla. Partiet skyltar med att de vill sĂ€nka drivmedelsskatten, avskaffa bonus-malus-systemet och ta bort reduktionsplikten, men saknar helt och hĂ„llet svar pĂ„ vad deras alternativ Ă€r för att minska utslĂ€ppen frĂ„n trafiken. 

Flera företrĂ€dare för partiet har de senaste Ă„ren öppet förnekat klimatförĂ€ndringarnas konsekvenser. Martin Kinnunen (SD) har som miljöpolitisk talesperson har i en riksdagsmotion föreslagit ett minskat anslag till SMHI utifrĂ„n premissen att myndigheten bedriver för mycket opinionsbildning i klimatfrĂ„gan. Kinnunen har senast i Ă„r pĂ„stĂ„tt i en intervju, tvĂ€rtemot vad forskningen sĂ€ger, att det inte vore nĂ„gon katastrof om vĂ€rlden nĂ„r 2,5 graders uppvĂ€rmning. Det Ă€r inget annat Ă€n hĂ€pnadsvĂ€ckande med tanke pĂ„ den klimatkris vĂ„r planet befinner sig i. Partiledaren Jimmie Åkesson hĂ€vdade bestĂ€mt i P1:s partiledarutfrĂ„gning den 15 augusti att klimatmĂ„len Ă€r “sjĂ€lvplĂ„geri” för Sverige. Det Ă€r uppenbart att SD:s klimatpolitik har en mycket lĂ„g, nĂ€stan obefintlig, ambition och saknar svar pĂ„ de enorma utmaningar som samhĂ€llet stĂ„r inför. 

Vi socialdemokrater tar den globala klimatkrisen pÄ största allvar och gÄr till val pÄ att driva pÄ den gröna omstÀllningen i hela Sverige. Gymnasieelever och studenter ska kunna Äka kollektivtrafik gratis om somrarna och elektrifieringen mÄste fördubblas. För oss Àr det viktigt att staten, nÀringslivet och industrin gÄr före och gör sig oberoende av fossila brÀnslen för att nÄ klimatmÄlen, huvudansvaret ska inte ligga pÄ varje individ. Staten ska subventionera det som Àr klimatsmart sÄ att vanligt folk ska ha rÄd att köpa ett elektrifierat fordon eller kunna sÀtta upp solpaneler pÄ taket. Vi driver ocksÄ en grön politik globalt och drev nyligen igenom EU:s första klimatlag tack vare de socialdemokratiska ledamöterna i EU-parlamentet. KlimatförÀndringarnas konsekvenser omfattar oss alla och för att minska utslÀppen krÀvs ett ihÀrdigt arbete pÄ alla politikomrÄden varje dag för att vi ska nÄ klimatmÄlen. Om Kristersson (M) ingÄr i en regering med Sverigedemokraterna kommer klimatfrÄgan att ligga lÄngt ner pÄ dagordningen, det vore förkastligt för oss unga och kommande generationer som vill ha en planet att leva pÄ i framtiden.