Krokek centrum Àr faktiskt inte Norrköping city

SjÀlv funderar jag nu pÄ möjligheterna att flytta till nÄgon förort i Linköpings eller Nyköpings kommun.

HÀr ser vi en drönarbild pÄ Krokek centrum. Skribenten Àr kritisk till att Norrköpings kommun tÀnker sig att anvÀ'nda samma parkeringsnorm i Krokek som i Norrköping city. "Tommy" Àr ocksÄ skeptisk till hur det ska skapas "trevliga utemiljöer" i omrÄdet.

HÀr ser vi en drönarbild pÄ Krokek centrum. Skribenten Àr kritisk till att Norrköpings kommun tÀnker sig att anvÀ'nda samma parkeringsnorm i Krokek som i Norrköping city. "Tommy" Àr ocksÄ skeptisk till hur det ska skapas "trevliga utemiljöer" i omrÄdet.

Foto: Thomas Möller

Debatt2024-01-17 09:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Krokek som ligger norr om Norrköping i KolmÄrden har SamhÀllsbyggnadskontoret tagit fram en detaljplan för delar av centrum. Bakom de tvÄ kommersiella fastigheterna i centrum planerar man att bygga tre flerfamiljshus med 42-52 lÀgenheter pÄ tvÄ tomter i ett Àldre omrÄde med villor och smala vÀgar, tidvis med stora parkeringsproblem och mÀngder med skolbarn pÄ vÀgar utan gÄngbanor och mÄnga bilar.

Kommunen skriver: ”Detaljplanens syfte Ă€r att utveckla Krokeks centrum genom förtĂ€tning, ökade möjligheter till centrumverksamhet samt skapa trevliga utemiljöer vilket inkluderar en torgyta som knyter samman funktionerna i centrum.” Det finns endast tvĂ„ kommersiella fastigheter i detaljplanen. Vill man skapa trevliga utemiljöer mĂ„ste man göra det pĂ„ lastplatsen till apoteket eller restaurangen. Eller tĂ€nker man att man bygger dessa"trevliga utemiljöer" pĂ„ befintliga parkeringar eller Coops lastplats?

Norrköpings kommun har i samband med detaljplanen anlitat ett konsultbolag att ta fram en ”Parkerings- och moblitetsutredning”. I utredningen har man teoretiskt berĂ€knat vilket parkeringsbehov som finns nu och efter att man har byggt de nya husen. Utredningen utgĂ„r bland annat frĂ„n tidigare beslutade riktlinjer med tre olika zoner för parkeringar. Kommunen skriver:”Krokek Ă€r en av kommunens prioriterade utvecklingsorter (--) det finns dĂ€rför argument att parkeringsnormen för mellanzonen bör tillĂ€mpas för exploateringen.”. Man menar alltsĂ„ att Krokeks ”centrum” ska motsvara samma typ av omrĂ„de som omrĂ„det runt Norrköping city.

Vi som bor i Krokek, lever och bor förmodligen hÀr för att vi av olika anledningar inte vill bo inne i Norrköping. Kanske för att vi vill ha nÀra till naturen, bo i ett mindre samhÀlle utan de problem som kan finnas i större, av praktiska eller andra skÀl som gör att vi tycker det Àr en bra plats att leva pÄ och som för oss innebÀr en högre livskvalitet.

Hur kommer det sig dĂ„ att kommunen planerar en förtĂ€tning i ytteromrĂ„de cirka 25 kilometer frĂ„n Norrköpings centrum? Till vilken nytta? Vad och vem vinner pĂ„ det? Varför bygger man inte istĂ€llet pĂ„ omrĂ„den som Ă€r obebyggda idag? De finns


SjÀlv funderar jag nu pÄ möjligheterna att flytta till nÄgon förort i Linköpings eller Nyköpings kommun. Men med tanke pÄ hur mycket detta eventuella projekt förmodligen sÀnker vÀrdet pÄ vÄra hus sÄ kommer jag nog inte ha rÄd...