Jag har rätt att behålla det uppdrag jag fått

Ett sätt att cementera toppstyrning inom partierna; dessutom på bekostnad av hårt arbetande skattebetalare.

Darko Mamkovic (till höger) är här gäst i Folkbladets podd Widar Möter.

Darko Mamkovic (till höger) är här gäst i Folkbladets podd Widar Möter.

Foto: Malin Perk

Debatt2021-10-06 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel “Bottenlös fräckhet på fullmäktige” ondgör sig Widar Andersson över att jag behållit mitt oppositionsrådsuppdrag och att jag får arvode för det. Självklart är det hans rätt att ha åsikter – dock kan man ifrågasätta journalistiken och sättet att uttrycka sig. Lika självklart är det också att jag som invald i beslutande församling har rätt att lägga politiska förslag, oavsett om de gillas av vissa eller inte. 

Jag kan dock inte minnas att Widar Andersson beklagade sig över att jag under förra mandatperioden var utmanövrerad och inte fick oppositionsrådsposten i egenskap av gruppledare för tredje största partiet i församlingen, medan MP och V, som sammanslaget hade samma antal mandat som SD, erhöll var sitt oppositionsråd. Kan bottenlös fräckhet bli dubbelt så djup månne?

När det kommer till mitt uppdrag, så vill jag påminna Widar Andersson om att jag är invald på ett personligt mandat i kommunfullmäktige och har därav rätt att både behålla och utföra det uppdrag som jag fått i förtroende av väljarna. Att Widar Andersson inte gillar beslutet kan jag bara beklaga och försöka att göra ett så bra jobb som möjligt. Jag får erkänna att det fleråriga agg som Widar Andersson verkar hysa mot mig börjar kännas obehagligt.

I sakfrågan då: När det gäller min motion om partistöd, så är förslaget helt i linje med mitt nya parti Medborgerlig Samlings målsättning om att spara skattepengar och dessutom så är det ett berättigat förslag. Mer än 4 miljoner ges årligen till politiska partier utöver det kanslistöd som samtliga politiska partier har för att driva politik (arvode för politiska sekreterare, råden, kontor mm). Kanslistödet är helt rätt, dock bör det justeras så det blir verkligt jämlikt och utformat på så sätt att det ger samtliga partier samma förutsättningar att driva politik – vilket det i dagsläget inte är.

Att Widar Andersson jämför kommunalrådsarvode med partistöd är märkligt då han som f.d. riksdagsledamot borde veta bättre, gissningsvis handlar det om att smutskasta mig inför läsare som kanske inte är lika insatt i detaljerna som Widar Andersson. Arvode är ersättning till folkvalda för arbete de utför medan partistöd är – enligt mig och många andra, ett sätt att cementera toppstyrning inom partierna utan att behöva söka stöd hos sina medlemmar, dessutom på bekostnad av hårt arbetande skattebetalare.

Darko Mamkovic har varit gruppledare, ordförande och oppositionsråd för SD i Norrköping. Han uteslöts ur partiet för ungefär ett år sedan. Han har dock valt att behålla uppdraget och arvodet som oppositionsråd för SD även sedan han uteslutits ur partiet.
Darko Mamkovic har varit gruppledare, ordförande och oppositionsråd för SD i Norrköping. Han uteslöts ur partiet för ungefär ett år sedan. Han har dock valt att behålla uppdraget och arvodet som oppositionsråd för SD även sedan han uteslutits ur partiet.