Fler ska kunna utbilda sig till framtidens jobb

Sverige ska leda klimatomställningen. Vi ska bygga ett långsiktigt hållbart samhälle och skapa framtidens jobb i hela landet.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Mattias Ottosson och Teresa Carvalho skriver om arbete och utbildning i Folkbladet idag.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Mattias Ottosson och Teresa Carvalho skriver om arbete och utbildning i Folkbladet idag.

Foto: Fredrik Nygren

Debatt2022-07-29 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men för att klara av att göra verklighet av den gröna industriella revolutionen så måste vi också se till att fler kan utbilda sig till framtidens jobb. Det är så vi stärker ekonomin i Norrköpings kommun  och det är så vi stärker Sveriges position i världen.  

Vi ser en stark återhämtning på svensk arbetsmarknad. Fler och fler ställer klockan för att gå upp till jobbet på morgnarna och Sverige visar omvärlden hur klimatomställningen skapar jobb och tillväxt. Inte någon gång i framtiden, utan här och nu.

Bara i Norrköping planeras det för stora investeringar/nyetableringar. Runt om i vårt land ser vi koldioxidfri stålproduktion, batterifabriker, eldrivna tunga lastbilar – En grön omställning som skapar tiotusentals nya arbetstillfällen runt om i vårt land.

När Sverige ställer om behöver även svensk arbetskraft följa efter. Många arbetsgivare vittnar om att det svåraste är att hitta personer med rätt kompetens. I norra Sverige där den gröna omställningen är som störst ser man tydligt att i stället för problem med arbetslöshet så har man nu svårt att hitta arbetskraft. Även här i region Östergötland anmäldes det under årets första kvartal in 35 531 nya lediga jobb.

För att möta behoven på arbetskraft och för att stärka svenska löntagares ställning på arbetsmarknaden lägger regeringen nu fram den största frihets- och trygghetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Det nya omställningspaketet som riksdagen beslutar om i dagarna kommer ge dig som arbetar helt nya möjligheter att ställa om till ett nytt yrke eller vidareutbilda dig inom din bransch samtidigt som vi stärker Sveriges kompetensförsörjning.

Att stå mitt i livet, med barn, bolån och löpande omkostnader, är saker som tidigare stått i vägen för många som velat eller behövt ställa om. Så kan det inte få vara. Med det nya omställningsstudiestödet kan de allra flesta studera under ett år med minst 80 procent av lönen. Något som ökar möjligheten för människor att stärka sin ställning på arbetsmarknaden utan att behöva känna oro över hur räkningarna ska betalas.

Sverige ligger redan långt framme i klimatarbetet, tack vare stora gröna investeringar och en tydlig politisk riktning. Vi har lagt grunden och med denna reform kan vi nu öka takten.

Klimatomställningen är framtiden och nu ger vi fler människor möjligheten att vara med på det tåget.

 

Eva Nordmark är arbetsmarknads- och jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons S-regering. Och debattör i dagens Folkbladet.
Eva Nordmark är arbetsmarknads- och jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons S-regering. Och debattör i dagens Folkbladet.