Debatt Två individer dog nyligen i en svensk djurpark utanför Orsa. En ung man och en ung björn dog helt i onödan på grund av ett grundläggande systemfel! Den unge mannen kände sig nog säker med björnen. Ur hans perspektiv tog djurparken hand om björnen och gav både mat och husrum.

Självklart borde björnen uppskatta detta och inte attackera. Det är precis samma bild som djurbönder har när det gäller grisar, kycklingar, får och kor. Utan mänsklig vård skulle djuren inte klara sig, och människan har därför moralisk rätt att utnyttja djuret under hela dess livstid för nöje, mat och kläder. Den unga björnens instinkt, tankar och känslor var säkert inte fyllda med tacksamhet.

Troligen kände björnen vanmakt inför sin oförmåga att ströva fritt, frustration och stress över att inte kunna komma undan de ständigt närvarande människorna, längtan efter vild natur och behov av ett eget revir. Kanske var den dödande attacken en lek, kanske en hämnd eller kanske bara ett misstag. Vilda, fria djur behövs för sin egen skull och för att vi ska få ett fungerande ekosystem. Sponsra gärna djurfristäder och reservat men aldrig djurparker och akvarier! Varken människor eller djur frodas i fångenskap!