Widar Den eminenta journalisten Margit Silbersteins mor- och farföräldrar mördades av nazisterna. I en uppmärksammad krönika i Dagens Nyheter beskriver Silberstein hur hennes uppväxt starkt påverkades av föräldrarnas ångest och minnen av Förintelsen. Skräcken hann ifatt henne en julidag i Visby i år. En ung man från en nazistinspirerad organisation ville dela ut propaganda till henne. För Margit Silberstein blev det som att möta en vålnad: "De som förnekar gasen och krematorierna. De som förnekar Auschwitz, mitt livs förbannelse"; de stod plötsligt framför henne en sommardag i Sverige 2017.

Margit Silberstein gör en stor och viktig samhällsinsats när hon övervinner sin rädsla och skräck och håller berättelsen om Förintelsen levande för oss andra.

Jag såg själv de där unga männen i Visby i somras. Det var obehagligt att se dem marschera in i Almedalen. Personligen är jag stundtals tveksam till Sveriges mycket liberala demonstrationsfriheter. Men det är grannlaga frågor. Att hålla extremister av olika sorter borta från gatorna kostar förmodligen mer än vad det är värt på sista raden.

Mer att läsa: Åkesson som en Svensson.

På ett övergripande plan är jag än mer bekymrad över hur somliga partier och (ledar)redaktioner anstränger sig för att upphöja svenska nazister - på sin höjd några hundra förvirrade och i en del fall kriminellt otäcka unga män - till relevanta politiska motståndare. Nazisterna är en helt perifer och i allt väsentligt enbart polisiär angelägenhet i vårt land. Som polisen också har bra koll på.

Mer att läsa: Försvar av dem vi vill vara.

Under Almedalsveckan tävlade dock politiker som Jonas Sjöstedt och Annie Lööf om vem av de båda partiledarna som med mest drastiska ord kunde beskriva en beklaglig liten sekt som ett reellt hot mot demokratin i Sverige. (I ett inlägg på WidarDirekt på folkbladet.semobil.folkbladet.se 6/7 "Därför dras Sjöstedt och Lööf mot extremer" utvecklar jag argumenten.)

De här nazistspillrorna får också en otroligt stor uppmärksamhet i medierna. Även stora ledarredaktioner som DN "Vi måste ta nazismen på allvar" (10/8) och Aftonbladet "Nazism är inte en ordningsstörning" (9/8) gör vad de kan för att beskriva nazister som realpolitiska hot mot demokratin.

Vilket gör nazisterna glada.