Det började med att barnen i årskurs två på Brobyskolan läste en bok om en nalle som åkte ut i världen och då fick de idén om att själva skicka iväg en björn på äventyr. I september 2016 gjorde de slag i saken.

– Jag frågade om någon kunde tänka sig att skänka en nalle, och vara beredd på att den kanske inte kom hem igen, säger Carina Almgren Anglesjö, lärare på skolan.

Det kunde Nova Weideborg tänka sig, och eftersom de visste en familj som skulle på semester till Turkiet fick det bli starten på resan för Broby-Björn.

Artikelbild

| Uppmaning. Det var ofta barnfamiljer som nappade på uppmaningen om att ta med sig Broby-Björn och skriva några rader om vad han varit med om.

Snart började mejl med bilder på nallen i olika länder och miljöer att ramla in till klassen. Som längst var nallen ända borta i Australien och Nya Zeeland och fick en massa upplevelser.

– Mest häftigt tyckte barnen att det var att se honom i miljöerna där Sagan om ringen spelats in, på Nya Zeeland. Och när han var vid Operahuset i Sydney, säger Carina.

Broby-Björn åkte också flyget Köpenhamn – New York flera gånger. Totalt 15 platser fick klassen rapporter ifrån.

– En gång hamnade han hos en flygvärdinna i Skåne och fick följa med på fotbollsträning.

Artikelbild

| Skyddad. Nallen är trygg i famnen på en livräddare i Turkiet.

Ja det blev tvära kast för Broby-Björn, och när han inte lät höra av sig på två månader började klassen bli rädda att de inte skulle få se honom igen. Men så i början av höstterminen kom det ett vadderat kuvert till klassen. Där i låg nallen med ett brev som förklarade att han varit ända till Grönland. Brevet, skrivet på danska, förklarade också att Broby-Björn av säkerhetsskäl inte får flyga vidare i världen. Det är nämligen inte tillåtet att ta med sig saker som inte är ens egna på flygplan.

– Jag var lite bekymrad över hur jag skulle förklara det för klassen, men samtidigt, det är så världen ser ut idag, säger Carina.

Artikelbild

| Hemma igen. Nova Weideborg som skänkte nallen var beredd på att den kanske inte skulle komma tillbaka. Glädjen blev stor när den kom i ett vadderat kuvert.

Vad har det här gett er?

– Det har varit ett litet äventyr och en stor glädje när vi fått svar. Vi har känt att vi varit med på resan. Och jag trodde aldrig att vi skulle ha sån tur.