Nu står Norrköpings nya filmstudio klar

Filmstaden Norrköping fortsätter att blomstra. På fredagen invigdes den nya filmstudion på Norra Promenaden. "Vi har högt flygande förväntningar", säger Carina Perenkranz, vd för Norrköping Studio.

Måns Ahlin och Carina Perenkranz, delägare av den nya filmstudion i Norrköping, berättade om deras vision under fredagens invigning.

Måns Ahlin och Carina Perenkranz, delägare av den nya filmstudion i Norrköping, berättade om deras vision under fredagens invigning.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-09-06 21:00

Folkbladet har tidigare berättat om satsningen på en ny filmstudio i Norrköping.

Det är fyra filmproduktionsbolag, Chopp Event, Runda Bordet film, IT:s Production samt R Media & Scen, som gått samman för att skapa ett nytt filmcentrum i stan.

Efter lång tids sökande hittade de till sist en lämplig lokal i hamnen som de under sommaren har arbetat med att iordningställa och under fredagen var det invigning av Norrköping Studios.

Jan Göransson från Svenska Filminstitutet var där och höll invigningstal och det var en hel del branschfolk där för att få sig en första titt.

Delägarna Carina Perenkranz, Thorbjörn Eklund, Robert Nilsson och Runda Bordet film var alla på plats och berättade om varför de valt att göra den här satsningen.

– Det här är något som branschen i regionen har frågat efter, säger Måns Ahlin, från Runda Bordet film.

–  Redan på 70-talet hade Norrköping en vision om att man skulle ha en filmstudio i staden och man började prata om "Norrywood". Det tog bara 40 år men nu är vi här och vi är en del av det och det känns så gött, säger Carina.

En av de stora utmaningarna har varit att hitta en lokal som är tillräckligt stor, har högt till tak och bra el så att det går att kräma på med ljus.

– Sedan måste får det inte vara för höga bullernivåer för att ljudet ska bli bra. Det är många faktorer som spelar in, säger Måns.

Den nya studion är ungefär tusen kvadratmeter stor och har en del för green screen-produktion och en för setbyggen.

Förhoppningen är att den ska leda till att fler filmer spelas in i Norrköping.

– Visionen är att Norrköping Studios ska fungera som en hubb för den lokala och regionala filmnäringen men också för externa produktioner som hittar hit, en plats där det finns utrustning att ta del av. Inspelningsteknik är något som man som bolag sällan har råd att köpa in. Nu gör vi den tillgänglig för regionens filmare och det tror jag blir en jätteviktig del, säger Måns.

Studion är inte helt färdigbyggd än men det har redan spelats in ett par reklamfilmer där och enligt Måns kommer det inte dröja länge innan det kommer in den första långfilmen spelas in där.

– Inom en månad tror jag vi kommer skriva det första kontraktet. Det känns jättespännande, säger han.

Filmstudion har en del för green screen-produktioner.
Filmstudion har en del för green screen-produktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!