Jag var en sprallig person en gĂ„ng i tiden–vet ni det?

Fredrik kommer vÀldigt sÀllan och hÀlsar pÄ numera. Han bor kvar i lÀgenheten och jag tror att han vill leva sina sista Är utan att belastas av mig. Vi hade fina Är tillsammans, men nu vissnar jag - medan han inte gör det i samma takt som jag. Att slutet skulle bli sÄ hÀr mellan oss; det Àr en sorg jag inte var beredd pÄ.

NÀr sÀngen varsamt vÀnder henne pÄ sidan kan hon se ut pÄ de lekande barnen som Àr i andra Ànden av livet.

NÀr sÀngen varsamt vÀnder henne pÄ sidan kan hon se ut pÄ de lekande barnen som Àr i andra Ànden av livet.

Foto: Martina Holmberg / TT

Nyheter2023-12-10 12:00

Jag var rĂ€dd och trodde att det skulle göra ont nĂ€r jag vĂ€ndes till min högra sida av min sĂ€ng. Frakturen i min ryggrad gör inte ont nĂ€r jag ligger helt still, men hugger som en kniv sĂ„ snart jag rör pĂ„ mig. NĂ€r Amine, undersköterskan, har vĂ€nt pĂ„ mig förut sĂ„ har hon gjort det med sĂ„ varsam hand att det inte gjort ont. 

Men sĂ„ sade de i veckan att jag ska fĂ„ en sĂ€ng som jag kan prata med. Det Ă€r inte klokt, det lĂ€t sĂ„ orimligt att jag skrattade högt nĂ€r de sade att den kommer pĂ„ onsdag. Jag trodde nog nĂ€stan att de skojade lite, men insĂ„g sedan att jag lĂ€st om sĂ„dana i Dagens Nyheter för nĂ„t Ă„r sedan. Och nu ligger jag hĂ€r, har trĂ€nat sĂ€ngen att lyssna pĂ„ min röst och för första gĂ„ngen har den nu vĂ€nt mig sĂ„ jag kan ligga pĂ„ sidan och titta ut pĂ„ gĂ„rden, dĂ€r förskolans ungar stojar vid sandlĂ„dan. Det Ă€r kul att se hur pedagogerna har fullt upp med lilla Lotta, hon som alltid dras som en magnet till hĂ€ndelsernas centrum. Eller det Ă€r nog oftast hon som fĂ„r saker att hĂ€nda, nĂ€r jag tĂ€nker efter. 

För det blir vĂ€ldigt ensamt nĂ€r det inte hĂ€nder nĂ„got. Fredrik kommer vĂ€ldigt sĂ€llan och hĂ€lsar pĂ„ numera. Han bor kvar i lĂ€genheten och jag tror att han vill leva sina sista Ă„r utan att belastas av mig. Vi hade fina Ă„r tillsammans, men nu vissnar jag - medan han inte gör det i samma takt som jag. Det har varit en sorg jag inte var beredd pĂ„.  

Jag Ă€r en belastning, jag förstĂ„r det. Jag kĂ€nner det varje ny dag jag vaknar. Min gnista Ă€r borta sedan en tid. Jag var en sprallig en, vet ni det? Jag var en sĂ„n mĂ„nga ville vara kring, som de fick energi av. Jag Ă€r inte det lĂ€ngre. Jag Ă€r 94 nu. Fy vad lĂ„ng tid det Ă€r att leva, alldeles för lĂ€nge. Det roliga med att leva tog slut lĂ€nge sedan. Kroppen tar slut trots alla reservdelar jag fĂ„tt inopererat under Ă„ren - höfter, klaffar, implantat för att höra bland annat. Men stommen hĂ„ller liksom inte ihop lĂ€ngre. Och nu ryggen dĂ„. Jag föll hemma, medan Fredrik var borta pĂ„ kören. Han Ă€lskat att sjunga. Ibland sjöng han för mig, men det var lĂ€nge sedan sist. 

Jag tror inte hon vet det - men Amine, vĂ„r undersköterska, hon hĂ„ller mig vid liv. Det Ă€r min rĂ€ddning att de har gjort sĂ„ att vi har egna vĂ„rdare nu. Jag har Vanessa och Amine som Ă€r mina nĂ€rmaste nĂ€r slĂ€kten och kĂ€rleken inte finns hĂ€r. Amine Ă€r en otrolig lyssnare. Och berĂ€ttare! Jag har lĂ€rt mig mycket om hur hon tog omhand sin egen mormor i hemlandet innan hon gick bort. Jag kĂ€nner mig dĂ€rför sĂ„ trygg med henne. Jag vet att hon förstĂ„r hur det kan vara och hon skĂ€nker mig trygghet. Och nu nĂ€r nya sĂ€ngen kom, sĂ„ slipper hon dessutom slita ut sin rygg ocksĂ„. För det ska sĂ€gas att inte heller hon Ă€r purung, jag tror hon blev 63 för nĂ„gon vecka sedan. Hade jag haft förmĂ„gan sĂ„ hade jag ordnat med en present och tĂ„rta till henne. SĂ„nt gjorde jag sĂ„ gĂ€rna förr, fixade det lilla extra. 

Ibland kommer Amine och bara hĂ„ller min hand, efter att hon gĂ„tt sin runda med mediciner. NĂ€r hon sĂ€tter sig ned och tar min hand, helt ordlöst, börjar jag ofta grĂ„ta. Det Ă€r ocksĂ„ sĂ„ jag vill lĂ€mna, att hon hĂ„ller min hand och jag fĂ„r somna in med barnen lekandes utanför fönstret. 

Maken Fredrik kommer inte och hÀlsar pÄ sÄ ofta lÀngre. Han vill nog leva sina sista Är utan att belastas av mig. Det Àr en sorg.
Maken Fredrik kommer inte och hÀlsar pÄ sÄ ofta lÀngre. Han vill nog leva sina sista Är utan att belastas av mig. Det Àr en sorg.
NovelltÀvling

PĂ„ försommaren 2023 fick Folkbladet frĂ„gan frĂ„n Norrköpings kommun om vi ville vara partners i en novelltĂ€vling om framtidens Ă€ldreomsorg. Det ville vi mycket gĂ€rna. Över 80 bidrag kom in. Juryn stod inför svĂ„ra beslut nĂ€r de skulle vĂ€lja ut tre vinnare. Dessa bidrag publicerades i Folkbladet 9-11 november 2023. Vi kommer att publicera ett antal av de övriga novellerna hĂ€r i vĂ„r Söndagstidning. Dagens novell Ă€r författad av Micaela Sjöberg Norrköping.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!