En enig politik med moraliska och politiska guldvärden

Ibland är politik så där riktigt bra och så där riktigt på allvar att man blir stolt och glad över att ha varit en av alla de miljoner väljare som röstat fram den riksdag vi har.

Debattörerna Håkan Svenneling (V), Matilda Ernkrans (S), Emma Berginger (MP), Anna Lasses (C), Patrik Karlson (L), John E Weinerhall (M), Magnus Berntsson (KD), Aron Emilsson (SD) och mötesledaren Folkbladets Widar Andersson.

Debattörerna Håkan Svenneling (V), Matilda Ernkrans (S), Emma Berginger (MP), Anna Lasses (C), Patrik Karlson (L), John E Weinerhall (M), Magnus Berntsson (KD), Aron Emilsson (SD) och mötesledaren Folkbladets Widar Andersson.

Foto: Anders Riedenfalk

Krönika2024-05-17 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Forumteaterns scen i Linköpings studentkvarter på Ågatan 55 stod i torsdags kväll politiker från våra åtta riksdagspartier - mitt i alla andra konflikter om höger och vänster och mitt i en valkampanj där kampen om de 21 platserna i EU-parlamentet är stenhård - och var helt överens om det som är allra viktigast. Jag var där.

Det var Utrikespolitiska föreningen i Linköping som arrangerade debatten. Ett par hundra människor från gymnasieelevsåldern och uppåt satt i publiken för att följa debattens två halvlekar. I den första halvleken möttes lokala kandidater och företrädare från de åtta partierna. 

I EU-kvällens andra halvlek tog ett antal ledamöter från riksdagens utrikesutskott plats på scenen. Den nyblivne riksdagsledamoten för Liberalerna Patrik Karlson i Linköping har inte plats i utskottet men fick hoppa in med kort varsel sedan partiets EU-kandidat (står på tredje plats på valsedeln för Liberalerna) Simona Mohamsson från Göteborg tvingats lämna ett sent återbud.  

Det märks att valtemperaturen stiger. Och det märks att valrörelsen alltmer trycker ihop och svetsar samman de två nya blocken i svensk politik. Håkan Svenneling (V), Matilda Ernkrans (S), Emma Berginger (MP) och Anna Lasses (C) riktade flera angrepp mot den vridning mot det "högerextrema" hållet som de hävdar pågår inom de partigrupper i EU-parlamentet där Moderaterna och Sverigedemokraterna ingår. Angreppen fick Linköpingsbon John E Weinerhall (M) att vredgat ropa "lögn, lögn" och Söderköpingsbon och ordföranden för utrikesutskottet Aron Emilsson (SD) att anklaga vänstersidan för att ägna sig åt desinformation och påhitt. Sådant där är delar av politiken som jag personligen inte tror är särskilt mobiliserande och engagerande för de breda grupperna av väljare. Men politik är nu en gång för alla just politik.

Politiken har också många bättre och högre sidor. Beslutsamheten som de åtta företrädarna för riksdagens partier visade för att stå upp för Ukrainas försvar - med JAS Gripen om så efterfrågas - har moraliskt och politiskt guldvärde. Mycket i EU: s politik - grön omställning, konkurrenskraft, migration - behöver renoveras och förbättras. Men viktigast av allt i nuläget för Sverige, Europa och världen är att Ryssland inte vinner kriget. Att rösta i valet till EU är att visa omtanke om sin egen och andras säkerhet och att visa insikt om vad som står på spel.