Det kanske blir Reidar Svedahl som gÄr i pension?

Om allt annat förhÄller sig lika sÄ kommer Liberalernas hÀrförare Reidar Svedahl att bli vÄgmÀstare i kommunstyrelsen.

Reidar Svedahl kan bli vÄgmÀstare i Kommunstyrelsen nÀr Sophia Jarl nu tappar sin majoritet. Eller sÄ kanske han tackar för sig och gÄr i pension. En kris öppnar för mÄnga möjligheter och ger nya perspektiv.

Reidar Svedahl kan bli vÄgmÀstare i Kommunstyrelsen nÀr Sophia Jarl nu tappar sin majoritet. Eller sÄ kanske han tackar för sig och gÄr i pension. En kris öppnar för mÄnga möjligheter och ger nya perspektiv.

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2023-11-03 15:43
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ fredagsmorgonen avgick Liberalerna med buller och bĂ„ng ur den Borgerliga samverkan dĂ€r L varit med och styrt i kommunen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Med stöd av Sverigedemokraterna har de tre borgerliga partierna haft en majoritet av de 85 fullmĂ€ktigemandaten. NĂ€r Liberalerna lĂ€mnar tar de med sig fyra mandat. Vilket betyder att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl tappar majoriteten i fullmĂ€ktige och i alla nĂ€mnder och styrelser inklusive den viktiga kommunstyrelsen. Om allt annat förhĂ„ller sig lika sĂ„ kommer Liberalernas hĂ€rförare Reidar Svedahl att bli vĂ„gmĂ€stare i kommunstyrelsen. Vilket betyder att om S, C, V och MP Ă€r överens och M, KD och SD Ă€r överens pĂ„ sin sida sĂ„ blir det Reidar Svedahl som fĂ€ller avgörandet. 

Kommunpolitiken i Norrköping har dock inte sĂ„dana fasta block. Inte Ă€n i alla fall. VĂ€nsterpartiet med sina Ă„tta mandat behöver nyansera sig vĂ€ldigt mycket för att Socialdemokraterna och Centerpartiet ska kunna komma överens med Nicklas Lundström i V om nĂ„got annat Ă€n udda kulturkrigsfrĂ„gor med udden mot SD. NĂ€r det gĂ€ller den ekonomiska politiken har V en helt egen linje som endast passar i opposition. SĂ„ det kan vara fullt möjligt för Sophia Jarl att regera vidare i minoritet. Men visst riskerar det att bli stökigt och bökigt. 

Det spekuleras ofta om hur pass starkt stöd som Sophia Jarl har i sin grupp i partiet. Det har varit svajigt i perioder under tidigare Ă„r. Hur det Ă€r nu Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga. Det finns ocksĂ„ anledning att fundera pĂ„ hur pass starkt stöd som Reidar Svedahl har i sin grupp. I den nu aktuella konflikten - som kom i synlig dagar tidigare i veckan dĂ„ Jarl och Svedahl höll varsin presskonferens om samma företagsetablering - framstĂ„r det onekligen som om Reidar Svedahl har agerat pĂ„ egen hand och utan fullt stöd frĂ„n sin chef Sophia Jarl. Alla begriper att det Ă€r grannlaga att göra affĂ€rer - om Ă€n indirekt - med en affĂ€rsman som kommunen ligger i rĂ€ttslig tvist med i ett annat Ă€rende som handlar om ett avbrutet mark- och bostadsprojekt i Marviken. NĂ„gra solorĂ€der ĂĄ la vad det verkar att Svedahl har Ă€gnat sig Ă„t hĂ€r; det kan förstĂ„s inte Jarl bara blunda för. 

SĂ„ en effekt kan ju bli att det Ă€r Reidar Svedahl som bestĂ€mmer sig för att gĂ„ i pension och att Liberalerna med en ny gruppledare kan trĂ€da tillbaka in i det borgerliga styret. Den som lever fĂ„r se. 

NÀr de ledande politikerna tar itu med saker och ting pÄ mÄndag sÄ gör de det i ett lÀge med hoppande och osÀkra majoriteter. Det allvarliga med ett sÄdant lÀge Àr att kommunens ekonomiska och sociala lÀge kan förvÀrras om besluten blir lite hipp som happ i de politiska församlingarna. Vilket kan stÀlla till extra problem och besvÀr för alla de medborgare som Àr i behov av kommunens tjÀnster och insatser.