På plats på Stora teatern under onsdagen finns representanter för ung scen/öst som denna dag kan presentera sin repertoar under sitt klassikerår 2017/2018.

– Vi satsar detta år på klassiker; både dåtidens och framtidens, berättar AnnaLina Hertzberg, konstnärlig ledare för ung scen/öst och berättar om satsningen "Trollkarlen från Oz".

– För mig handlar pjäsen om att få vara den man är. Vi har gjort en bearbetning med ny musik och ni kommer att känna igen några ansikten. Det är också kul att få göra den fullt ut på Stora scenen under jullovet.

Artikelbild

| Ur pjäsen Fladdret.

Det blir också en nyskriven klassrumsföreställning för lågstadiet som heter "Fladdret", den undrar vad det är för känsla som fladdrar i magen. Regisserar gör Annika Nyman och Gustav Englund.

– Den handlar om två vänner från framtiden där den romantiska kärleken inte finns längre som dyker upp i klassrummet, den handlar förstås om kärlek, säger AnnaLina Hertzberg.

Man kommer också att bjuda på en högstadieföreställning om Karin Boyes diktande: "När knoppar brister".

– Här sammanförs Boyes folkkära dikter med ungdomars bloggar och chattrum, berättar AnnaLina Hertzberg som också kan avslöja att man dissekerar Hamlet i pjäsen "Inte Hamlet" – en monolog för gymnasiet.

Den sista premiären sker i mars: "Centralanstalten för kläckning och uppfostran". Den är skriven och regisserad av Freja hallberg och är fritt inspirerad av Aldous Huxleys dystopiska roman "Du nya sköna värld".

– Jag hoppas att ung scen/östs klassikerår kommer att ge klassiker som publiken känner igen men även utmanas av, avslutar AnnaLina Hertzberg.

Ung scen/öst är en självständig del av Östgötateatern och vänder sig främst till barn och unga med sina föreställningar varav många spelas ute i länets klassrum.