Författaren Emelie Schepp har med sin bokserie om åklagaren Jana Berzelius (där handlingen är förlagd till Norrköping) nått stora försäljningsmässiga framgångar och sålt rättigheterna till ett antal länder. Hon är just nu aktuell på flera sätt – under Augustifesten i Norrköping nästkommande vecka kommer hon att ha boksläpp för sin fjärde bok "Pappas pojke" men redan förra helgen uppmärksammades hon under deckarfestivalen "Crimetime Gotland". Emelie Schepp tog nämligen för andra året i rad hem titeln "Årets deckarförfattare", ett pris som helt baseras på röster från läsare.

Folkbladet ringer upp förra Norrköpingsbon Emelie Schepp som naturligtvis är glad över utmärkelsen.

– Ja, det är en otrolig känsla att bli hyllad av sina läsare. Tio författare nomineras till det här priset och alla är jättebra så konkurrensen är ju mördande, skrattar Emelie Schepp som ända sedan sin debut 2013 odlat kontakten med sina läsare.

Artikelbild

| Författarbesök. Emelie Schepp och Joakim Zander på Bondens, Söderköping 2015.

– Det är viktigt att träffa sina läsare öga mot öga så jag gör många författarträffar och är aktiv på sociala medier där jag vill föra en dialog med mina följare.

Emelie Schepp gav ut sin första kriminalroman "Märkta för livet" på eget förlag 2013 efter att ha skickat in manus till olika förlag och antingen fått nej eller inget svar alls. Det visade sig vara ett lyckokast: hon sålde 40 000 exemplar på ett halvår och då vaknade intresset hos förläggarna.

– Det finns en trend att allt fler ger ut sina böcker på eget förlag, framförallt internationellt. Det har inte riktigt slagit igenom än i Sverige men det kommer alltmer, säger Emelie Schepp som ser det som en läroskola att ha skött allt själv, där i början.

– Jag är otroligt tacksam och har lärt mig så mycket om branschen som egenutgivare.

Hon har nyligen bytt utgivare från Wahlström & Widstrand till HarperCollins Nordic och nu är det snart dags för det första boksläppet på nya förlaget. Detta kommer att ske på Augustifesten vid Gamla torget där Emelie Schepp kommer att finnas på plats under lördagen (19 augusti) för att signera.

– Jag ville fira boksläppet i Norrköping eftersom jag ju skriver om Norrköpingsmiljöer men det är alltid lite nervöst när man släpper nytt. I vanliga fall har man releasefest för slutet sällskap men jag valde att bjuda in hela Norrköping till festen, skrattar Emelie Schepp som uppskattar Norrköping i sin roll som deckarförfattare – även om hon numera bor i sin födelsestad Motala.

– Dels finns ju fantastiska miljöer och så mycket att ta av. Det finns sämre områden och fina områden så det är en bra stad att förlägga en deckarhandling i.

Så vad handlar den nya boken "Pappas pojke" om?

– Handlingen startar i Åselstad vid Ensjön då en sexårig pojke ringer sin pappa och berättar att någon är i huset, sedan försvinner pojken spårlöst. Parallellt fortsätter naturligtvis också Jana Berzelius historia att utvecklas i boken, berättar Emelie Schepp som tror att hennes huvudfigur kommer att hänga med ett tag till.

– Nej, jag vill inte byta spår än, det är många som vill höra fortsättningen och jag har flera historier i huvudet. När det gäller Jana Berzelius har jag redan hela bågen för hennes utveckling klart för mig.

Hon betonar vikten av en huvudfigur som är intressant och mänsklig – vad gäller Jana Berzelius har Emelie Schepp velat skapa en komplex kvinna med ett förflutet som i sig skapar en dynamik mot sin roll som åklagare.

– Det är jätteviktigt att ha en karaktär som man kan skratta och gråta med som läsare, som berör och som utvecklas i böckerna.

Lördagen den 19 sker alltså världspremiären för "Pappas pojke" på Gamla torget, två dagar innan den släpps internationellt, ett event som Emelie Schepp ser fram emot:

– Det ska bli jätteroligt!