Få musikgrupper når den hedervärda åldern 50 år och ännu färre är de som fortsätter ännu längre. En av den knappa handfull grupper i den senare kategorin som fortfarande turnerar är Flamingokvintetten – dessutom är två av de ursprungliga medlemmarna kvar i bandet: basisten Dennis Janebrink och sångaren Hasse Carlsson. Det hela började egentligen redan 1957 när några unga killar i Partille började spela rock’n roll under namnet Tutti Frutti Boys.

– Då var jag så ung så jag fick vara med i kulisserna och hjälpa till, säger Dennis Janebrink som fick frågan om att gå med när bandet 1960 bytte namn till Flamingokvintetten.

Sakta men säkert ändrades musikstilen från det som från början varit rock till mer dansant musik.

Artikelbild

| Old school. Flamingokvintetten när det begav sig på 60-talet . . .

– Ja, det gick bra när vi spelade på danser och vi ville göra något nytt. Sedan släppte vi singeln "Happy birthday sweet sixteen" 1968 och den gick upp på tio-i-topplistan. Det var vårt genombrott kan man säga, berättar Dennis Janebrink på sjungande göteborgska.

– Sedan bildade vi vårt eget skivbolag Flam records på 1970-talet och började ge ut våra egna plattor.

Just 1970-talet var en karriärmässig höjdpunkt för Flamingokvintetten.

– Vi var ju ungdomsidoler på 70-talet och sålde miljoner med plattor. Vi låg på listorna och tampades med ABBA, skrattar Dennis Janebrink som har sett en bransch som förändrats mycket sedan starten.

– Ja, det har hänt en jäkla massa, inte minst på den tekniska sidan. Sedan känns det som det är en begränsad publik som är ute och dansar, det finns inte så många folkparker kvar.

Men nu gäller det alltså konsertturnén ”En gång till” med premiär på Flygeln fredag den 13 oktober..

– Vi har gjort det här i sex år nu, där möter vi en publik som kanske inte sett oss live utan hört våra skivor, tror Dennis Janebrink som menar att det brukar handla om mycket nostalgi.

– Vi spelar låtar från hela vår karriär och berättar historier och anekdoter, vi vill göra det lite roligt så det blir allsång och lite vitsar, det är kul när publiken skrattar.

Man kommer också att ställa ut rekvisita vid entrén.

– Ja, vi har med fem uppsättningar av våra gamla scenkläder tillsammans med LP-skivorna, så utsvängda byxor har jag aldrig haft som på den tiden, skrattar Dennis Janebrink som tycker det är roligt att hålla på fortfarande.

– Vi gör detta för att det är sköj, ibland svänger det riktigt bra.