Teaterchefen Johan Celander samt AnnaLina Hertzberg, konstnärlig ledare för ung scen/öst, tar emot i foajen på Stora teatern. Det är onsdag och dags att presentera kommande spelår.

– Det här är andra säsongen som vi är en del av Scenkonstbolaget och det har varit en intensiv period med ett stort internt arbete. Det fanns viss oro över att detta skulle gå ut över verksamheten men så tycker vi inte att det blivit, säger Johan Celander.

– Vi har fått mer resurser och har kunnat presentera expansiva program både här och hos SON.

Artikelbild

| Samtal. Marika Lagercrantz och Sven Angleflod i en scen ur Hjalmar Bergmans "Farmor och vår herre".

En del av detta är Östgötateaterns satsning på Nycirkus som fortsätter under kommande år men Celander nämner också samarbetsprojekt med Östgötamusiken, SON samt helgens konsert med P.G Lost som exempel på spännvidden. Andra program som hänger i under 2017/2018 är Soppteater, Skivor till kaffet och andra program – dessutom flera gästspel.

– En sak vi kämpar för är flexibla studioscener för mindre produktioner, något som vi här på Östgötateatern saknar. Det är något jag skulle vilja slå ett slag för, säger Johan Celander.

När det gäller den ordinarie repertoaren till Stora scenen bjuder hösten både på nyskrivet samt en klassiker. I september är det premiär för farsen "Stark som en räv" i Linköping (till Norrköping den 11 november).

– Den är skriven av en författarinna som jobbat på karolinska institutet och har paralleller till Macchiarini-affären, berättar Marika Lagercrantz som med denna politiska pjäs gör regidebut på Östgötateatern.

Artikelbild

| Musikalen "Camera" handlar om att framleva sitt liv framför linser, Karin Oscarsson sjunger: "Jag lever i en kamera, jag föds i en kamera" framför en kamera.

Den andra premiären i höst blir en riktig ultraklassiker i form av Shakespeares "Mycket väsen för ingenting".

– Det här är en komedi fylld av förväxlingar och charader med ödesdigra konsekvenser för alla inblandade. En historia om kärlekens alla aspekter och villovägar, berättar Nina Jemth som stått för manusbearbetningen tillsammans med Pelle Öhlund som också regisserar.

Artikelbild

| Karin Oscarsson, huvudrollsinnehavare i den nyskrivna musikalen "Camera" bjöd på skönsång, komponerad av Jan-Erik Sääf.

– Det blir en föreställning med sång och dans och nykomponerad musik av Jan-Erik Sääf.

Till våren kan Östgötateatern presentera något så ovanligt som en ny musikal betitlad "Camera" som handlar om Ingrid Bergmans liv.

Artikelbild

| Konstnärlig ledare. Annalina Hertzberg från ung scen/öst berättade om klassikeråret.

– Den här musikalen har man jobbat med i fyra år, Jan-Erik Sääf har stått för musiken och sångtexterna medan Staffan Aspegren står för dialogen. Det var nån gång i vintras som vi bestämde oss: Nu gör vi det här!, säger Johan Celander som tillägger att Eva Gröndal står för regin och Karl Dyall för koreografin.

Så blir det en svensk klassiker i form av Hjalmar Bergmans "Farmor och vår herre" med Marika Lagercrantz i en huvudroll som hon ser fram emot att spela:

Artikelbild

| "Stark som en räv" har paralleller till Macchiarini-skandalen och vill belysa korruptionen inom universitetsvärlden.

– Har ni barnbarn? Jag glädjer mig så mycket i att få spela farmor och få prata just om barnbarn, upplyser Marika Lagerkrantz.

Fullständigt program finns på Östgötateaterns hemsida samt som tryckt folder.