MÀrkliga majoriteter om jordens klimatnödlÀge

Ungdomar som spelar spel i sina mobiler har varit mÄlgrupp för en undersökning som dagens debattör betvivlar vÀrdet av.

Ungdomar som spelar spel i sina mobiler har varit mÄlgrupp för en undersökning som dagens debattör betvivlar vÀrdet av.

Foto: TT

Debatt2021-02-14 08:20
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En person av 40 som spelar dataspel pĂ„ mobiltelefoner anser att Jordens klimat befinner sig i ett ”nödlĂ€ge” och att detta krĂ€ver ”politiska krafttag”.

Det framgÄr av svar som FN:s utvecklingsprogram UNDP har fÄtt frÄn 30,7 miljoner tillfrÄgade dataspelare i en nyligen genomförd global enkÀt.

Av de tillfrÄgade svarade 1,4 miljoner. Det Àr 4,6 procent. Men bara 1,22 miljoner svar kunde stÀllas samman till en rapport. Det var 4 procent av de tillfrÄgade. Av dessa svarande ansÄg tvÄ av tre (64 procent, 780.000 personer) att det rÄder klimatnödlÀge pÄ Jorden. Det var 2,5 procent av de frÄn början tillfrÄgade.

De tillfrÄgade Àr i sin tur 0,4 procent av Jordens totala befolkning och drygt 0,5 procent av den vuxna befolkningen. EnkÀten visade alltsÄ att 2,5 procent av 0,5 procent (= 0,0125 procent) av Jordens befolkning anser att klimatnödlÀge rÄder.

Men sĂ„ presenterar inte FN:s utvecklingsprogram UNDP sin enkĂ€t. UNDP pĂ„stĂ„r tvĂ€rtom att enkĂ€ten visar att en majoritet av Jordens befolkning tror att klimatet Ă€r i ett ”nödlĂ€ge” och att detta krĂ€ver ”politiska krafttag”. 

Medverkande i detta Ă€r Oxford-universitetets professor Stephen Fisher samt ett antal miljö- och klimatorganisationer. De har utformat enkĂ€ten för att ge önskat resultat. De ville via nya kanaler nĂ„ en ungdomlig grupp – och samtidigt ge intryck av vĂ€rldsomfattande oro för klimatet.

Passande för detta var unga som spelar datorspel i mobiltelefoner (mÄnga högst 14 Är gamla). Hur nÀra verkligheten de lever och tÀnker var mindre viktigt Àn att de lÀtt kan identifieras och nÄs via modern teknik.

Vad den unga minoritet som Ă€gnar sin tid Ă„t dataspel i mobiltelefoner anser – eller vet - om klimatet Ă€r naturligtvis oviktigt. Men de kan vara fler Ă€n 30,7 miljoner. 

Bara 4,6 procent svarade pĂ„ enkĂ€ten. Vad anser de 95,4 procent som inte svarade? Tror de inte pĂ„ larmen? Bryr de sig? 

En korrekt enkÀt gÀller ett tillrÀckligt stort slumpmÀssigt urval ur en samlad, blandad population, inte en i förvÀg utvald grupp. En korrekt enkÀt har ocksÄ 80-90 procent svarsfrekvens. Redan 30 procent bortfall minskar enkÀtens vÀrde. Hela 95,4 procent bortfall gör den bÄde vÀrdelös och direkt vilseledande.

Men svenska media har kritiklöst anammat hela enkÀten och presenterat den som rena fakta. Det visar pÄ bristande statistiska kunskaper. Det kunde jag konstatera redan för 52-53 Är sedan pÄ Journalisthögskolan. Det gÀller Àn mer i dag.

Hur mÄnga Àr det egentligen som anser att vi befinner oss i en "klimatnödlÀge"?
Hur mÄnga Àr det egentligen som anser att vi befinner oss i en "klimatnödlÀge"?