FörÀndringar borde kunna ligga pÄ lut runt knuten

Idag riskerar en av fyra svenskar att bli sjuk eller dö i förtid pÄ grund av sina matvanor.

Anna Lindelöw Mannheimer  som Àr ordförande i organisationen Frisk Mat stÄr för dagens debattartikel i Folkbladet.

Anna Lindelöw Mannheimer som Àr ordförande i organisationen Frisk Mat stÄr för dagens debattartikel i Folkbladet.

Foto: Emil Fagander

Debatt2023-01-28 09:55
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

ÄndĂ„ fick folkhĂ€lsofrĂ„gorna tyvĂ€rr nĂ€stan obefintligt utrymme i förra Ă„rets valdebatt, nĂ„got som förvĂ„nade oss i den ideella föreningen Frisk Mat.

I en enkĂ€tundersökning som vi genomförde under valrörelsen var samtliga riksdagspartier eniga i frĂ„gan om att det borde lĂ€ggas mer skattepengar pĂ„ preventiva folkhĂ€lsoinsatser. Nu nĂ€r Sverige har en ny regering och det regionala styret Ă€r faststĂ€llt i region Östergötland uppmuntrar vi invĂ„narna att pĂ„minna dem om deras partilinje före valet.

80-85 procent av hÀlso-och sjukvÄrdens resurser gÄr idag till behandling av kroniska sjukdomar, varav 90 procent skulle kunna förbÀttras eller förebyggas helt med hjÀlp av sunda livsstilsval. Maten kan alltsÄ vara en viktig nyckel till en bÀttre folkhÀlsa. Trots det gÄr endast 3 procent av sjukvÄrdsbudgeten till preventivt arbete. Det hÀr behöver Àndras anser vi pÄ Frisk Mat.

 I vĂ„r enkĂ€tundersökning svarade samtliga Ă„tta riksdagspartier att det borde lĂ€ggas en högre andel skattemedel pĂ„ preventiva insatser för folkhĂ€lsan. Eftersom det glĂ€djande nog rĂ„dde en bred politisk enighet hoppas vi att förĂ€ndringar kan ligga runt knuten, oavsett vilka styren regionerna nu har fĂ„tt. Det finns inte tid att vĂ€nta lĂ€ngre. 

UtifrĂ„n hur styret ser ut i regionen idag har vi sammanstĂ€llt vilka ambitioner deras representanter frĂ„n riksdagspartierna hade inför valet. Moderaterna ville bland annat ta fram en nationell hĂ€lsofrĂ€mjande strategi med tydliga mĂ„l, prioriteringar och specifika satsningar. Kristdemokraterna var inne pĂ„ att arbeta med olika informationsinsatser. Liberalerna ville se en nationell strategi för hĂ€lsa men Ă€ven förbĂ€ttra skol- och elevhĂ€lsan gĂ€llande matvanor samt öka tillgĂ„ngen pĂ„ dietister i kommuner och regioner. Regionen styrs med stöd av Sverigedemokraterna genom en sakpolitisk överenskommelse. SD föresprĂ„kade att FolkhĂ€lsomyndighetens uppdrag om att samordna det folkhĂ€lsopolitiska arbete ska följas upp. 

Vi konstaterar att det krĂ€vs rejĂ€la krafttag frĂ„n oss alla – och vi hoppas att det nya styret kommer ihĂ„g de bra förslag partiernas riksorganisationer gav pĂ„ preventiva insatser för folkhĂ€lsan i enkĂ€tsvaren. Om kunskapen i samhĂ€llet kring hĂ€lsosam mat ökar kan mĂ„nga folksjukdomar förebyggas. Vi vill dĂ€rför uppmuntra invĂ„nare i Östergötland att uppmana sina folkvalda till att ta pĂ„ sig ledartröjan och agera i frĂ„gan nu. 

Bra mat och sunda livsstilsval i stort Àr nÄgot som organisationen Frisk mat gÀrna lyfter fram i diskussionen. Huruvida det Àr "bra mat" i korgen pÄ bilden överlÄter vi med varm hand Ät varje lÀsare att avgöra.
Bra mat och sunda livsstilsval i stort Àr nÄgot som organisationen Frisk mat gÀrna lyfter fram i diskussionen. Huruvida det Àr "bra mat" i korgen pÄ bilden överlÄter vi med varm hand Ät varje lÀsare att avgöra.