Angelica Forsberg

Ryttarbloggen

Angelica Forsberg bloggar om ridsport.

Vi har ett ryttarstall att vara stolta över

Scandinavium Sista klassen pågår för fullt. Klart är en sak: Vi har en svensk ryttarelit att vara stolt över.

Till skillnad från många andra nationer som finns representerade här - och under andra internationella tävlingar - så ser vi inga ryck, drag, slit och piskrapp. Vi ser inga arga miner och skrik åt hästarna. 

 

Det glädjer mig att se att svenskarna har som regel att klappa om en osäker häst efter en miss. Det här är något vi ska vara stolta över. Det är långt ifrån vad andra på den här nivån gör ibland. 

 

Jag har länge funderat på just det här.  Är det så att svensklagen per automatik får lära sig mjukare ridstil? Är det våra storstjärnor Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson som sätteribban för de yngre? Kanske är det så. De tre nämnda har alltid ridit otroligt mjukt. Är det förbundskapten Ankarcrona som helt enkelt bara främjar den typen av ridstil? Helt klart nåt att fundera på. 

 

Jag tycker också det är dags att fundera på mer nolltolerans inom hoppningen. Vi kanske inte ska dra gränsen vid blod. Vi kanske ska utesluta ryttare med för hård ridstil redan på ungdomsnivå. Framförallt borde det kunna vara kutym på en så stor tävling som GHS. 

 

Det hade inte varit ett problem för de svenska ryttarna. Mjuka händer och mjuk ridstil är det enda som uppenbarar sig. Fantastiskt kul att se om du frågar mig. Det är ni som sätter ribban för alla våra unga. 

 

Ryttarutmaning!

Först satt Jörgen Larsson upp utan sadelgjord. 

 

Sedan hoppade Marcus Westergren (Åby) - utan sadelgjord. 

 

Vi har en ryttarutmaning gott folk. Och denna gång  utan att så väl stå på hästarna eller kasta kallt vatten över sig (och skrämma hästen). Det är kul att se att våra stora ryttare sätter ribban och visar vad som faktiskt är välbalanserad ridning. 

 

PErsonligen ser jag fram emot att se vem i eliten aom plockar upp bollen här näst. 150 barbacka kanske? 

 

 

Nä publiken, skäms!

Scandinavium En sak som jag noterat alla klasser här nere i feberyran i götet är publikens synbara ointresse att lufta fram ryttarnas prestationer. Så fort varje klass  slutat sticker publiken sin väg. Innan pristutdelning. 

 Finns det verkligen inget intresse att hylla de svenska prestationerna? Lite beklämmande  

 

I skrivande stund har kanske en tredjedel av publiken gett sig iväg trots att vi har enorma svenska prestationer.

 

Hur gick klassen då? Jo Irma Karlssons tid var ohotad. HÄr har vi ett framtidslöfte gott folk  håll utkik efter den här tjejen på de största arenorna  

Filip Ågren, kvalad från Löfstad u25 gjorde en sanslös insats och knep andraplatsen.  

Vad kunde Rinné gjort annorlunda?

Ryttarbloggen är såklart på plats i götet och vi kan notera en hel del fina svenska framgångar så långt. Men Mer om det efter kvällens Göteborg trophy. 

 

Nu tänkte jag vi skulle prata lite om dressyr. 

För er som var på EM höjdes en hel del kritiska röster efteråt. Särskilt vad det gäller att Ullevi var alldeles för stort för dressyren som tappade all känsla. Man var helt enkelt för långt bort för att få den där riktiga feelingen. Det glädjer mig att notera att Scandinavium lyfte dressyren till sin rätt. Kul. 

 

Snöpligt slut blev det, för er som läst artiklarna från igår, för Malin Rinné. Blod i munnen på Linköpingsryttarens Scharmeur gav direkt uteslutning. Det var en bedrövad Malin som mötte upp mig efteråt. 

 

Jag tycker det är hemskt att man som hästprofil ska behöva tänka tankarna som uppstår i ett sånt läge.  ”Tror någon jag gör min häst illa nu”. Det är inte konstigt att man gör det i en tid där förståsigpåarna tar över hela internet. Alla kan mest. Vet mest. Förstår mest. Jag förstår att Malin och andra som är med om samma saker tänker tanken. 

Men det kanske är dags att också publiken tänker tanken? Hur beter du dig online? Tar du reda på fakta innan du dömer?

 

I Malins fall fanns det inte ens ett litet sår att finna på charmören. Inte någonstans. Varken av FEI eller veterinärer. Han har antagligen helt enkelt råkat rispa till sig. Med den adrenalinkraften som råder i de här hästarna är det inte konstigt att det ser värre ut än vad det är. För så är det. 

 

Så frågan är: vad skulle Malin gjort annorlunda? Det är en fråga hon ställt sig efteråt. Svaret är: inget. Det här händer ibland och det genererar ett snöpligt slut på tävlandet för den som drabbas. Men den som drabbas har per automatik inte gjort något fel i sin ridning. Ibland händer det bara oförutsedda saker. Väl värt att tänka på innan drevet går på sociala medier, kan jag tycka. 

Förbjud fasta hinder

Fälttävlan Så har det hänt igen. Det där som inte får hända. Nyheten nådde mig precis. Ett rotationsfall och en otroligt rutinerad internationellt tävlande fälttävlansryttare har fått sätta livet till. Jag är livrädd för det här varenda gång jag ser fälttävlan , en sport jag har den yttersta respekten för annars. Ryttare som är så skickliga att de tävlar i alla discipliner samtidigt. Men okt kor kan hända alla. I dag hände det.

 

Tidningen ridsport har skrivit om den tragiska händelsen. http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Falttavlan/2017/9/Falttavlansryttare-avled-efter-fall-pa-tavling/

 

Vi skulle aldrig rida fält utan hjälm eller väst. Är det ändå inte hög tid att totalförbjuda fasta hinder också? Jag såg inte tävlingen - inte denna gång. Jag kan inte med säkerhet svara på om hindret som blev hans död var fällbart eller fast - men ett fällbar hinder torde inte kunna skapa ett rotationsfall av den graden. Och oavsett det finns det fasta hinder på banan. Tyvärr.

Men det här händer för ofta. Det har hänt årligen senaste åren: Hästar fastnar och sopar i utav helvete. Har ryttaren otur hamnar man underst. Fällbara hinder är ingen garanti - långt ifrån. Men fasta hinder? 2017? Det är ren idioti. 

Här behandlar vi ridsport högt och lågt. Lokalt, regionalt och på riks. Vad vill du läsa om i bloggen? Eller i Folkbladet? Tipsa mig på angelica.forsberg@ntm.eu